Pixelul care a trimis zeci de mii de oameni la închisoare
Un singur pixel inserat într-o pagină web a reușit să trimită la închisoare zeci de mii de oameni și să arunce umbre de îndoială asupra multor altor cetățeni.
2016 a fost un an zbuciumat pentru Turcia, având în vedere că statul a avut de-a face cu o tentativă eșuată de lovitură de stat. La acea vreme, guvernul condus de Recep Erdogan a pornit un contraatac împotriva celor despre care ar fi avut suspiciuni că au fost implicați în puciul din vară.
Unul dintre criteriile în funcție de care s-a făcut sortarea trădătorilor a fost un pixel de urmărire de rezoluție 1×1, inserat în pagini web de către Bylock. Pixelul lăsa un cookie pe calculator, iar conform regimului Erdogan, asta e o dovadă suficientă care arată susținerea pentru liderul exilat al opoziției, Fethullah Gulen.
Pixelul era folosit de Bylock pentru a aduna date despre utilizatori, dar era folosit și de alte servicii, cum ar fi de o aplicație care îi ajuta pe utilizatori să se orienteze către Mecca la ora rugăciunii.
Autoritățile turce au folosit pixelul ca dovadă în ceea ce privește acuzațiile de trădare orientate către 11.480 de persoane care sunt considerate nevinovate acum. Experții independenți sunt de părere că peste 30.000 de oameni ar fi fost acuzați pe nedrept din cauza acestui pixel; mulți au fost arestați doar din cauza acestei ”prezențe”. Autoritățile au publicat chiar și o listă de numere de telefon ale celor acuzați pe nedrept – unii s-au sinucis de frica represaliilor din partea statului.
Nu toți cei de pe listă au fost arestați, dar majoritatea și-au pierdut casele sau locurile de muncă după ce au fost acuzați de trădare. Autoritățile din Turcia și-au recunoscut greșeala după ce doi experți în criminalistică digitală, Tuncay Beşikci și Koray Peksayar, alături de avocatul Ali Aktaş, au vorbit despre existența pixelului și despre acuzațiile aduse pe baza acestuia.